0320-228060

19

okt, 2016

Vroeger en nu

By: | Tags: | Comments: 0

Op 4 oktober kregen de Pientere Pinguïns van Meester Michel een geschiedenisles in het kader van de kinderboekenweek. Deze les ging over de school van vroeger. Geschiedenis is voor groep 3 een vak dat ze normaal nog niet krijgen. Daarom begon de les met een groepsgesprek over geschiedenis. Wat is dat eigenlijk: Geschiedenis.
Meester Michel legde uit dat geschiedenis over vroeger gaat. En vroeger is wat al geweest is. Na een gesprekje vonden de Pientere Pinguïns dat de vroegere oorlogen geschiedenis waren en wanneer Meester Michel en Juf Hester nog klein waren dat dat allemaal geschiedenis was, maar gisteren, afgelopen weekend en vanmorgen nog niet.
Daarna gingen we met z’n alleen een foto en een film bekijken over een schoolklas uit 1950. Dat vonden de Pinguïns best wel een spannende film. Gespannen werd gekeken naar de meester, het schoollokaal en een rapport van vroeger. Vroeger zaten de leerlingen allemaal in rijtjes op banken met een inktpotje erin. De juf en de meester zaten hoger dan de leerlingen en sommigen rookten zelfs in de klas en voor de school. De leraar had wel een net pak aan. Meester Michel en Juf Hester zien er net zo uit als de kinderen. Met gewone kleren. De meester was wel heel streng. Hij schreeuwde soms en bij straf sloeg hij een jongetje zelfs met een liniaal. Gelukkig gaat dat nu anders.
De klas was ook heel groot, wel 40 leerlingen. En ze kregen cijfers voor hele andere dingen. Voor ijver en gedrag, maar ook voor Frans. De film sloot af met een mevrouw die een leesplankje had met aap-noot-mies. Deze mevrouw ging een briefje schrijven aan haar moeder met een kroontjespen. Na de film gingen de leerlingen ook oefenen met het schrijven met een kroontjespen. Dat was best wel spannend, ook voor de meester. De kinderen hebben tot nu toe namelijk alleen nog geschreven met potlood. Maar met wat uitleg en oefenen ging dat eigenlijk best goed. Je moest wel heel erg goed opletten hoe je de pen hield en hoe hard je drukte op het papier. Anders lukte het niet.
Ook hebben de kinderen zelf een aap-noot-mies leesplaat gemaakt. De woorden lezen was soms nog best moeilijk. Want niet alle letters hebben de kinderen al gehad, maar met voor-koor-door ging dat prima.
Al met al een hele geslaagde middag. De kinderen hebben kennisgemaakt met de geschiedenis van opa en oma, maar hebben zelf ook ervaren hoe het toen in de klas was. De kinderen, maar ook meester Michel, hebben veel geleerd van deze geschiedenisles.

Leave a Reply